Radio drama, of hoorspel voor wie wil. Deels zelf geschreven, deels bewerkingen van bestaande stukken. Zie ook radiomusical.

spacer
Fikkie de Firefighter

download

Fikkie de Firefighter

"Regel 1 tot en met regel 7: Blijf altijd bij de ladderwagen!"

Op een stormachtige winternacht in 1929 kwam Fikkie aanlopen bij een kazerne in Brooklyn, New York. Een mottige, magere zwerfhond was het, maar uitermate vaardig als brandweer. Fikkie redde 28 levens, hij leerde ladders klimmen en kon van de brandweerpaal glijden. Toen hij stierf, lieten de brandweermannen hun held opzetten. En zo zag ik Fikkie liggen in het Brandweermuseum in NewYork. Hij  inspireerde me tot dit radioverhaal voor kinderen van 8 tot 10 jaar voor Zapp.

De muziek en geluidsvormgeving maakte Tuur Florizoone op een Standaart Theaterorgel uit 1929. Uit hetzelfde bouwjaar als Fikkie dus. Met dank aan het EYE filmmuseum voor het gebruik van het orgel.

Met o.a Gijs Scholten van Aschat en Walter Crommelin. Lizzy en Bobby van Vleuten. Muziek Tuur Florizoone, Montage Frans de Rond, Scenario en regie Stef Visjager. NTR 2015. Deze productie kwam tot stand dankzij steun van het Mediafonds.

 

spacer
Kom lieve, lieve

download

Kom lieve, lieve

"Dat was de eerste keer dat ik voortaan iemand bij me droeg. Ze was me in alles voor en daardoor in alles bij mij achtergebleven."

Ramses de Radioverhalen 

Bij de bejubelde AVRO televisieserie over het leven van Ramses Shaffy, maakte Stef Visjager een voorprogramma voor radio. Ze vroeg zes schrijvers zich te laten inspireren door een lied van Shaffy. Bewerkte hun teksten en maakte een zesdelige serie Radio-muziektheater. In de aflevering Kom Lieve Lieve blijft Peek dicht bij de liedtekst van Shaffy met een verhaal over een zoektocht naar vervlogen liefde.

Verteller: Gijs Scholten van Asschat. Spel: Benja Bruijning, Maarten Heijmans, Sylvia Hoeks. Zang: Maarten Heijmans. Muziek: Tuur Florizoone. Opname en Editing: Frans de Rond. Bewerking en regie: Stef Visjager.

AVRO 2014. Voor overige afleveringen: AVRO-Ramses

 

spacer
Probeer om te keren.

download

Probeer om te keren.

Sylvia Hoeks en Maarten Heijmans in een radiodrama waarin een sollicitatie gesprek ontspoort in een geraffineerd machtspel.

Tekst Christiaan Weijts, bewerking en regie Stef Visjager, muziek Bart van de Lisdonk, eindredactie VPRO - Lotje IJzermans. Deze productie werd gemaakt met steun van het Mediafonds en het Letterenfonds.

VPRO 2015 

spacer
Lieve Mona, Van Feit naar Fictie

download

Lieve Mona, Van Feit naar Fictie

"Dit is zeker de invloed van die Marilyn. Ze was bij leven al een slet, maar als schilderij is ze nog veel erger."

Marie, ook bekend als het meisje met de parel geniet haar eerste miljoenen success in Japan. Ze begeeft zich in de highsociety en correspondeert met de beroemdste portret vrouw van de wereld Mona Lisa. Maar Marie twijfelt, is dit wel wat ze wil, dit miljoenen publiek? Gevoed door het beeld van echte roem dat Mona Lisa haar schetst, besluit ze er tussen uit te knijpen, nu het nog kan.

Gebaseerd op het nieuws van die dag, binnen 3 dagen een hoorspel van 10 minuten schrijven en maken, dat is het idee achter van Feit naar Fictie.

Met Anna Drijver en Maud Dolsma. Tekst en regie Stef Visjager, editing Frans de Rond, eindredactie Maya Schepers.

NTR Januari 2013. 

spacer
Tegengas, Van Feit naar Fictie

download

Tegengas, Van Feit naar Fictie

"We hangen in het Noorden aan de achterste tiet. We worden genegeerd, ze moeten ons niet."

Groningen kreunt en steunt onder de gasboringen. Dat nieuws was uitgangspunt voor deze radiomusical. Nieuw Groningen zet zijn lot geheel naar eigen hand onder het bewind van koning Sikko Noostra. 

Gebaseerd op het nieuws van die dag, binnen 3 dagen een hoorspel van 10 minuten schrijven en maken, dat is het idee achter van Feit naar Fictie. 

Met muziek van Meindert Talma. Spel: Kim Berkhout en Meindert Talma. Tekst en regie Stef Visjager, montage Frans de Rond, eindredactie Maya Schepers.

NTR Febuari 2013.  

spacer
Witte Rook, Van Feit naar Fictie

download

Witte Rook, Van Feit naar Fictie

"Aangenaam... Paus Stefanus de tiende, ik zegen u allen. Urbi et orbi. Vrolijk pasen en Holland bedankt voor de bloemen."

Een aflevering van Van Feit naar Fictie naar aanleiding van het bericht dat de Paus ging aftreden. Reden om een korte radio-operette te maken.

Een jonge acteur wordt gekozen tot paus. Hij is dolblij met deze baan voor het leven met gegarandeerd publiek. Maar dan gaat de telefoon en rinkelt de realiteit woest binnen. Met liedteksten op beroemde opera en operette klassiekers.

Tekst Stef Visjager en Steven de Jong, regie Stef Visjager, montage Frans de Rond, eindredactie Maya Schepers.

NTR maart 2013.

 

spacer
De Passage, Holland Doc Radio

download

De Passage, Holland Doc Radio

"Kwam er maar één bezoeker voor wie de naam Govert Flinck meer betekent dan een donker steegje in de Pijp."

Toen 10 jaar geleden de passage onder het Rijksmuseum voor een paar jaar zou sluiten, vroeg Holland Doc radio aan Radiomakers Desmet om een vierluik over de Passage.

Govert Flinck, Vermeer en Rembrandt kijken toe, als de mopperende mannetjes uit de muppetshow, op de wachtende bezoekers van het Rijksmuseum. Ze zitten boven op een zuil in de passage en tellen wie er de meeste bezoekers trekt en vooral ook wie de mooiste meisjes. 

Tekst en regie Stef Visjager, montage Leo Knikman.

NTR 2003.

spacer
Skypen met vroeger

download

Skypen met vroeger

"Wat denkt u mevrouw Carasso. We zitten hier te midden van woeste negers, wilde zwijnen, hyena’s, panters en leeuwen. Ik moet zeggen: ik was in Den Haag aangenamer gezelschap gewend. "

Als je kunt telefoneren met een ver land, waarom dan niet ook met vroeger?  Deze gedachte vormt de serie Skypen met vroeger. Radio 1 Anchorwoman Lucella Carasso interviewt Nederlanders in de vreemde en in het verleden. Het zijn verhalen uit de eerste hand, over historische gebeurtenissen.

Dames in de Woestijn beschrijft een penibel moment tijdens een reis van de Haagse Alexandrine Tinne. Het is 1862, ze zit op een rots, uitkijkend over de Nijl. De Dinka's kunnen haar kampement elk moment aanvallen, maar ze kan niet verder. Het radarschip moet eerst gerepareerd. En misschien wel het ergste; tante Addy laat haar geen seconde met rust, die klaagt maar door.

Tekst: Stef Visjager. Regie: Bente Hamel. Spel: Annemarie Prins en Maud Dolsma, montage Frans de Rond, eindredactie Maya Schepers.

NTR 2013.

 

spacer
December of feest voor haar

download

December of feest voor haar

"Na kerst ligt de hele kamer vol naalden en kaarsvet. En ik kan de kamer niet stofzuigen want jij zit erin, jij bent niet weg te zuigen."

In het theaterinstituut vond Stef vier getypte velletjes van een onbekend stuk. In vlijmscherpe typeringen en pijnlijk herkenbare situaties beschrijft Annie M.G. Schmidt het leed van de decembermaand. Het werd een kort hoorspel voor de NTR en de opmaat naar Heerlijk duurt het langst. Met Bert Luppes en Ariane Schluter.

CD te bestellen op bol.com

NTR 2005.

spacer
Het Hoorspel Bommel

download

Het Hoorspel Bommel

" Ach Ollie, snoepsnuitje van me, wat ben je toch een knapperd."

Een aantal jaar werkte Stef mee als regisseur bij het monsterproject het hoorspel Bommel. Ruim twee jaar lang klonken de avonturen van heer Bommel en de prachtige taal van Toonder dagelijks op de radio. 440 afleveringen, een feest om te luisteren. Met o.a.Mark Rietman, Jacob Derwig en Jacqeline Blom.

Er zijn vier 8-dubbel CD's van het hoorspel verschenen, te bestellen op bol.com

NPS 2007-2010. 

Deze serie is gemaakt met steun van het Mediafonds. 

 

spacer