Een selectie van favoriete documentaires. Van 'De strijd tegen de hangende billen' in Argentinie tot Elektroshocktherapie. En veel over de kunsten en muziek.

spacer
Van Slaapliedjes en Heimwee

download

Van Slaapliedjes en Heimwee

"Het verlangen om ergens gewoon bij te horen, dat voel ik, als ik het zing."

In Vietnamese slaapliedjes verwerken vrouwen hun angsten en eenzaamheid. Scandinavische slaapliedjes bevatten ‘materiaal voor nachtmerries’ zoals een Finse verwoordt. Toch werd zij altijd rustig van het slaapliedje over trollen.

Voor alle geïnterviewden geldt: het zingen van een slaapliedje uit hun jeugd voert hen terug naar het bed uit hun kindertijd. Ze nemen ons mee naar Cuba, Vietnam, Iran, Rusland en Finland.

Vijf verhalen over volwassen worden en over heimwee, naar vroeger en naar huis.  Luister de andere afleveringen via woord.nl

Stef Visjager concept, interviews, montage; Tuur Florizoone muziek; Katinka Baehr eindredactie; Eline vd Brugge research; Frans de Rond editing. Deze serie is gemaakt met steun van het Mediafonds.

GENOMINEERD VOOR DE PRIX EUROPA 2014.

 

spacer
Eva Maria, wapenhandelaar.

download

Eva Maria, wapenhandelaar.

"Hier is een Boeing 747 en ga jij die nu maar even verkopen."

"Ik sprak nooit over mijn werk, want ik kende de reacties" zegt Eva Maria Staal. Tegenwoordig is ze schrijfster en redacteur van het theaterprogramma Echt Gebeurd. Ooit had ze een carrière als enige Nederlandse vrouw in de wapenhandel. 

In deze radiodocumentaire vertelt Eva Maria waarom ze dit werk is gaan doen, hoe een doordeweekse wapen-werkdag eruit ziet, en hoe zo’n werkdag kan escaleren.

VPRO 2015

spacer
Vischjager vs Visjager.

download

Vischjager vs Visjager.

"Julius praat heel hard in de trein en iedereen kijkt onze kant op. Hij verkondigt iets over wij Joden en antisemitisme. Ik wil onder de bank wegkruipen."

"Julius is in zijn lange jas, heeft veel tassen bij zich, waar papieren uitsteken: De Daily Invisible van deze week, en ook van vorige weken. Een soort archief, ook met partituren. Want terwijl wij straks op Jan Peter Balkenende wachten, gaat Julius vast studeren voor zijn Vertederings concert van zaterdag." In 2005 ging Stef op stap met haar naamgenoot Julius Vischjager - met ch. Een dagje mee naar Nieuwspoort, waar hij altijd de laatste vraag aan de premier mag stellen voor zijn krant de Daily Invisible.

VPRO 2008.

spacer
Geschokt.

download

Geschokt.

"Jongens, Jongens, wat een toestand in Marokko!"

Was zij tot voor kort een zelfstandige, ondernemende vrouw, opeens is Stefs schoonmoeder Marion onhoudbaar verdrietig en bang. Gedwongen opname in een psychiatrische kliniek volgt, maar de behandeling daar brengt geen vooruitgang. Na een paar maanden komen de artsen met een onthutsende mededeling. Zij denken dat er nog maar één behandeling mogelijk is: electroshock. Electroshock?! Bestaat dat dan nog? En zou het helpen? Een documentaire over de dillemma's van Marions kinderen en over hoe zij er weer bovenop kwam.

NTR september 2012.

spacer
De Meesterstemmer.

download

De Meesterstemmer.

"Michel Brandjes is the best pianiotechnician I know. There is one other guy, he is also very good. But he is in Australia."

Alfred Brendel, Radu Lupu, Maria Joao Peres – om er een paar te noemen- komen het podium pas op als Michel Brandjes hun vleugel gestemd heeft. Liefst nemen ze de meesterstemmer mee tijdens hun tournee. Wat kan deze pianotechnicus uit Amstelveen dat andere stemmers niet kunnen? Hoe kan hij vier dagen bezig zijn met het stemmen van een vleugel? Stef Visjager volgde Brandjes tijdens de voorbereidingen van een concert van Alexander Gavriluk in het Concertgebouw afgelopen zomer. Ze ontrafelt het geheim van Michel Brandjes in de documentaire De Meesterstemmer.

Uitzending: zaterdag 30 november om 23.15 uur Radio 4

Met dank aan: Michel Brandjes, Alexander Gavrylyuk, Marco Riaskoff, Friso Verschoor en Frans van Gurp (NTR).

 

spacer
Een droom van een jeugd.

download

Een droom van een jeugd.

Bij Singer was het huis op zaterdag vervuld van de geest van God, bij ons met die van Foxkids."

In Een droom van een jeugd probeert Stef haar verlangen om joods te zijn te duiden. Als kind van een vader met een beladen geschiedenis ligt dat verlangen niet voor de hand.

Genomineerd voor de Prix Europa 2004.

VPRO 2004, gemaakt met steun van het Mediafonds.

 

spacer
De strijd tegen de hangende billen. 2001.

download

De strijd tegen de hangende billen. 2001.

"Jouw billen zijn zo mooi dat je er een bonbon mee zou kunnen poepen"

In 2001 woonde Stef een paar maanden in Buenos Aires en onderzocht het strenge schoonheidsregime van de Portena, de Argentijnse hoofdstedelijke vrouw. 

VPRO 2001

spacer
Goudpia, troostblaadje.

download

Goudpia, troostblaadje.

"Dag veldmuizen in de stal, het is uit met de grauwe dagen in Mira."

Astrid Lindgren was al een moeder voor vertaalster Rita Verschuur. Zoals Lindgren moeder wilde zijn voor alle kinderen die ouderliefde ontberen. Zie haar boeken, waar kinderen meestal zonder ouders opgroeien. Waar komt deze droom om moeder van alle kinderen te zijn vandaan? Stef zoekt het antwoord in gesprekken met Rita Verschuur en tekenaar Marit Tornqvist die haar beiden goed kenden en met Lindgren werkten.

Nominatie Grenzeloos Geluid 2002.

VPRO 2002, gemaakt met steun van het Mediafonds.

spacer
Europe Soul, Brussel, reportage.

download

Europe Soul, Brussel, reportage.

"De ene keer sta je voor de koningin te spelen en de volgende dag, letterlijk, op straat in Antwerpen"

In deze aflevering van Europe Soul speelt accordeonist Tuur Floorizone uit Brussel de hoofdrol. Tuur schrijft prachtige filmmuziek en pobeert met zijn muziek Walen en Vlamingen te verenigen.

Joep Pelt reist in deze serie langs 8 steden in Europa. Op zoek naar de overeenkomsten en de verschillen tussen de musici. Hoe klinkt hun land door in hun muziek?  

Stef deed de regie van 5 afleveringen, NTR 2013. Gemaakt met steun van het Mediafonds.

spacer
Ik ken een huisje wit en glad.

download

Ik ken een huisje wit en glad.

"Maar doodgaan deed ik niet. Want vanuit mijn leunstoel keek ik over de daken naar het luchtpark."

Portret van Mance Post, illustrator van bijvoorbeeld de Madelief boeken van Guus Kuijer. Ergens aan een  Amsterdamse gracht woont ze in een souterrain. Een huisje zonder deur. Iedere dag klautert ze met haar dik tachtig jaren uit het raam voor een ommetje. Stef vergezelt haar op een morgen, terwijl Mance vertelt over haar werk en haar bijzondere leven.

spacer